به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی رستا، امروز نشست خبری رئیس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش و پرورش با اصحاب رسانه، همزمان با آغاز آزمونهای نهایی ۱۴۰۴ برگزار شد.
محسن زارعی در ابتدای صحبتهای خود با تحلیل فرآیند آزمونهای نهایی در سال ۱۴۰۳ گفت: تحلیل سؤالات امتحانات نهایی ۱۴۰۳ با هدف اصلاح اشکالات موجود در سؤالات، تمرکز بر نقاط ضعف و پر کردن خلأها، به بیش از ۷۰۰ منطقه آموزشی و ۱۳ هزار مدرسه ارسال شد.
هدف از این تحلیلها رتبهبندی مدارس نبود؛ بلکه تطبیق سؤالات با شرایط همان بوم، منطقه و مدرسه و برنامهریزی برای پوشش این خلأها مد نظر قرار گرفت.
این تحلیلها بهصورت سؤال به سؤال در اختیار مدارس قرار گرفت تا سؤالاتی که دانشآموزان نتوانستهاند پاسخ دهند، در اختیار دبیر نیز قرار بگیرد و دبیر با مراجعه به این سؤالات توجه کند که چرا دانشآموزان موفق به پاسخگویی نشدهاند.
وی با اشاره به نقش معلم در بهرهمندی از تحلیل سؤالات امتحان نهایی گفت: معلم با در اختیار داشتن این تحلیلها میتوانست متوجه فقدان دانش پایهای در دانشآموز شود؛ یعنی دبیر ابتدا مروری بر مفاهیم گذشته میکرد و سپس مفاهیم جدید را مطرح مینمود. لذا وجود این تحلیلها موجب تغییر در شیوه تدریس دبیر در فرآیند یاددهی – یادگیری میشد.
زارعی با تقدیر از انتقال تجربیات مدارس برتر در مدیریت امتحانات نهایی افزود: توصیه ما این بود که از تجربیات مدارسی که عملکرد بهتری در امتحانات نهایی داشتند، استفاده شود.
در برخی مدارس، میانگین معدل سال ۱۴۰۳ بیش از ۲ نمره و گاه بیش از ۴ نمره افزایش داشته است و این انتقال تجربه توسط مدیران به ما منعکس شد.
مداخلات مدیران از جنس تأمین فضا یا نیروی انسانی نبود؛ بلکه نگرشها تغییر کرده بود.
با ایجاد جو همدلی و صمیمیت بین دبیران و مدیر، در توانمندسازی دانشآموزان، ایجاد انگیزه، تمرکز بیشتر، مشاورههای موردی، و توجه به فرآیند یادگیری، اقدامات مؤثری انجام شد. همچنین همراهی خانوادهها با مدارس و برنامهریزی والدین برای ادامه فرآیند یادگیری در منزل، بسیار تأثیرگذار بود.
زارعی با اشاره به هدف مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش و پرورش گفت: رسالت ما این است که در همه مدارس آمادگی لازم برای امتحانات نهایی ایجاد شود. در این عرصه، هرچند حضور مدیر بسیار مهم است، اما نقش دبیر نیز بسیار جدی است و باید اطمینان حاصل میشد که بستههای آموزشی و راهنماهای عمل در اختیار معلمان نیز قرار بگیرد.
در همین راستا، راهنمای عمل در ۱۰۳ عنوان تولید و در اختیار معلمان و دانشآموزان قرار گرفته است.پ
گرچه این راهنماها ممکن است برای همه دبیران قابل مفاهمه کامل نباشد، اما بهعنوان مکمل، بستههای آموزشی عینیتر و مصداقیتری تهیه شدهاند تا دبیر و دانشآموز بتوانند بهتر با آنها ارتباط برقرار کنند و شیوه مطالعه، هدفمندتر باشد.
برای تولید این بستههای آموزشی، دورههای توانمندسازی در ۱۷ گروه درسی در استانهای تهران، خراسان رضوی و فارس برگزار شد و در نهایت نگارش و جمعبندی بستهها انجام و به دبیران منتقل شد.
این بستهها شامل ۲۲۶۶ دقیقه فایل چندرسانهای (موشنگرافیک، پوستر و…) و ۱۳۰۰۰ متن آموزشی هستند. تمام این تولیدات مبتنی بر چارچوبهای استاندارد اهداف برنامه درسی و سطوح شناختی مختلف طراحی شدهاند که طراحان امتحانات نهایی در طراحی سؤالات مد نظر قرار میدهند.
وی در زمینه طراحی سؤالات امتحانات نهایی گفت:
تلاش ما بر این است که سؤالاتی طرح شود که اکثر دانشآموزان بتوانند به آنها پاسخ دهند؛
بیشترین سؤالات ساده و کمترین آنها دشوار هستند. سؤالات ابتدایی آزمونها آسانتر هستند تا دانشآموزان با آمادگی بهتری وارد آزمون شوند و در پایان، سؤالات دشوارتر مطرح میشود.
توجه داشته باشید که ما سؤالات سخت طرح نمیکنیم؛ بلکه سؤالاتی با سطح شناختی بالا برای دانشآموزان برتر مطرح میشود.
با در اختیار داشتن راهنماهای عمل و بستههای آموزشی، تمامی دانشآموزان و دبیران با چارچوب طراحی سؤالات آشنا هستند و میدانند سؤالات چگونه طراحی میشوند.
توصیه مهم: دانشآموزان حتماً برای جمعبندی امتحانات نهایی خود به راهنماهای عمل مراجعه کنند.