به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رستا، سرویس معلمان، امین میرشکاری، در اواخر سال ۱۴۰۳، خبری از سوی رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور دربارهی استخدام نیروی انسانی در آموزش و پرورش منتشر شد. وی در این مصاحبه اظهار داشت: تلاش میکنیم تا قبل از نوروز، مجوزهای استخدامی لازم صادر شود تا آزمون در خرداد ماه برگزار و معلمان جدید تا اول مهر به کلاسهای درس وارد شوند.
با انتشار این خبر از سوی رئیس سازمان اداری و استخدامی، گمانهزنیها در خصوص برگزاری این آزمون به پایان رسید و داوطلبان متقاضی ورود به آموزش و پرورش، از فرصت سهماهه برای آمادگی جهت شرکت در آزمون استخدامی بهرهمند خواهند بود.
با اعلام این خبر، پرسشهای مهمی از جانب دغدغهمندان علوم و تربیت مطرح گردید. از جمله اینکه اگر آزمون در خردادماه سال ۱۴۰۴ برگزار شود؛ نتایج چندبرابر ظرفیت آزمون در چه زمانی منتشر خواهد شد؟
پرسش بعدی اینکه کانونهای ارزیابی مصاحبهی عمومی و تخصصی و فرآیند گزینش در چه زمانی صورت میپذیرد و افراد پذیرفته شده، چگونه از ابتدای مهر در مدارس حاضر خواهند شد؟
مسئلهی مهم دیگر آن است که طبق روال پیشین، دست کم به یک بازهی یکماهه جهت بررسی و اعلام نتایج چند برابر ظرفیت آزمون کتبی بر اساس رشته و سهمیه زمان نیاز است. و در این شرایط چگونه میتوان در فاصلهی دو ماهه تا شروع سال تحصیلی جدید، همهی فرآیندهای مربوط به جذب معلمان موسوم به مادهی ۲۸ را طی نمود؟!
بنا به گفتهی رئیس سازمان اداری و استخدامی، از دیگر تغییرات به وجود آمده در آزمون استخدامی آتی آموزش و پرورش، میزان تاثیر نمرهی کتبی از ۴۰ به ۷۰ درصد، و میزان تاثیر نمرهی مصاحبه از ۶۰ به ۳۰ درصد تغییر خواهد کرد.
رفیعزاده علت اعمال این تغییرات را برطرف شدن انتخابهای سلیقهای دانست و گفت: هر چقدر به مصاحبه و ارزیابیهای تکمیلی که توسط افراد انجام میپذیرد، وزن بیشتری بدهیم، انتخابهای سلیقهای افزایش پیدا میکند؛ اگر ۷۰ درصد امتیاز کسب شده توسط آزمون کتبی سنجیده بشود به عدالت نزدیکتر میشود. البته که آن ۳۰ درصد باقیمانده نیز باید بر اساس یک دستورالعمل مشخص تنظیم گردد.
وی در توضیح این دستورالعمل افزود:
یکی از اقدامهای اصلی ما این است که تا جایی که میتوان، آن ۳۰ درصد امتیاز مصاحبه را هم از حالت سلیقهای خارج کنیم. در همین راستا، در حال تدوین یک دستورالعمل هستیم که دقیقاً مشخص میکند که مثلاً کسی که در مصاحبه مورد سوال واقع میشود، باید چه ویژگیهایی داشته باشد و چگونه به این ویژگیها امتیاز داده خواهد شد.
علاوه بر این نکات، بر طبق گفتههای رئیس مرکز برنامهریزی منابع انسانی و امور اداری وزارت آموزش و پرورش، شیوهی چند مرحلهای جدیدی برای فرآیندهای ارزیابی طراحی شده است، که تا به حال هیچ جزئیاتی از آن منتشر نگردیده است.
در شرایطی که تغییر چندینبارهی فرآیندهای ارزیابی در سالهای گذشته و اعتراض متقاضیان معلمی به این فرآیندها، اضطراب زیادی را به داوطلبین معلمی وارد نموده است.
نکته قابل توجه این است که طراحان شیوه جدید مصاحبه با نگاه ارزیابی دقیق مهارت های معلمی و شناسایی افراد دارای بیشترین میزان شایستگی در میان داوطلبان اقدام به طراحی شیوه چهار مرحله ای : گزینش ، ایفای نقش ،ارائه تدریس و کارگروهی نمودند.
حال اگر این شیوه به دلایلی مثل نو بودن ، کمبود نیروی آموزش دیده مصاحبه گر ، نبود زیر ساخت مناسب فنی ،کمبود نیروی انسانی در فرایند نظارت ، کمبود زمان و فشردگی جلسات مصاحبه و … موفق نبوده آیا رد کردن و نادیده گرفتن این شیوه و رجعت به روش های قدیمی تر با ادعا شفافیت بیشتر اقدام درست و مناسبی می باشد؟
پیشنهاد می شود مسئولان وزرات آموزش پرورش به جای تغییر در روش مصاحبه با بررسی علل عدم موفقیت شیوه چهارمرحله ای اقدام به رفع مشکلات و نواقص آن نموده تا افراد با شایستگی های بیشتر معلمی جذب شوند.
ضروری است مسئولین تصمیمگیرنده در ساختمان شهید رجایی وزارت آموزش و پرورش، هرچه سریعتر مواضع و تصمیمات خود را در خصوص فرآیندهای جذب معلم به صورت شفاف بیان نمایند.